Mi Kolok dan jeruk Tuhau kini jadi makanan warisan kebangsaan
Mi Kolok Dan Jeruk Tuhau Kini Sudah Diwartakan Jadi Makanan Warisan Kebangsaan. Baru-baru ini, 10 hidangan makanan negeri di Malaysia telah diwartakan menjadi makanan warisan dalam Pengisytiharaan Objek Warisan 2024.
Pewartaan 10 hidangan tersebut sebagai makanan warisan negara telah dikongsikan oleh Mohamad Muda Bahadin yang merupakan Pesuruhjaya Warisan Jabatan Warisan Negara.
Mikolok dan Jeruk Tuhau sebagai makanan warisan negara
Mi Kolok hidangan dari Sarawak serta Jeruk Tuhau hidangan dari Sabah telah diwartakan dalam makanan warisan Malaysia agar generasi akan datang boleh memikul tanggungjawab dalam mengangkat budaya makanan ini.
Selain daripada dua menuu ini, menu lain yang telah diwartakan dalam makanan warisan termasuk Burasak, Nasi Ambeng, Dodol Kukus Tahi, Kueh Lapis, Kuih Karas, Uthuppam, Bak Kut Teh, Air Katira.
Dalam masa yang sama Pesuruhjaya Warisan Jabatan Warisan Negara, Mohamad Muda Bahadin berkata, makanan-makanan ini telah diwartakan sebagai objek warisan melalui kuasa yang diberikan kepadanya oleh subseksyen 49(1) Akta Warisan Kebangsaan 2005 [Akta 645].