Menu lain yang bakal disenaraikan adalah Burasak, Borongko dan Nuba Laya.
Laksa Sarawak Dan Mi Kolok Antara 5 Menu Bakal Disenaraikan Dalam Makanan Warisan Kebangsaan. Kali ini lima lagi makanan tradisi Sarawak yang akan diangkat sebagai Makanan Warisan Kebangsaan, iaitu Laksa Sarawak, Mi Kolok, Burasak, Borongko (kuih bongkol) dan Nuba Laya.

Sebelum ini 9 makanan kegemaran rakyat Sarawak telah pun disenaraikan
Dua daripada makanan yang disenaraikan adalah makanan tradisional masyarakat Bugis iaitu Burasak dan Borongko, manakala Nuba Laya pula adalah makanan tradisi masyarakat Kelabit yang tinggal di kawasan tanah tinggi Bario, kata Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri, pada Majlis Pelancaran Festival Makanan Malaysia 2022 ‘Nang Nyaman’ di Kraftangan Malaysia Sarawak di Petra Jaya, Kuching.
Sebelum ini 9 makanan kegemaran rakyat Sarawak telah pun disenaraikan dalam Makanan Warisan Kebangsaan ini pada tahun 2009, 2015 dan 2018. 9 menu yang disenaraikan itu adalah Sayur Midin Goreng, Kek Lapis Sarawak, Kelupis, Tebaloi, Celorot dan Penyaram. Emm dapnyee!
Menurut beliau, secara keseluruhan sebanyak 213 makanan di negara ini disenaraikan sebagai Makanan Warisan Kebangsaan mengikut Akta Warisan Kebangsaan 2005.
“Antaranya nasi lemak, roti canai dan teh tarik yang disenaraikan sebagai warisan kebangsaan pada 2009 dan kekal popular hingga hari ini.
“Namun tidak semua makanan yang diisytiharkan sebagai warisan negara mampu terus popular merentasi masa, malah ada juga makanan warisan yang kini semakin sukar ditemui atau hampir pupus,” katanya.

Tanggungjawab mengangkat budaya makanan warisan
Tambah Datuk Seri Nancy lagi, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menerusi Jabatan Warisan Negara mengambil tanggungjawab berterusan mengangkat budaya makanan warisan dengan mengutamakan dua inisiatif.
“Inisiatif itu adalah untuk mengiktiraf makanan sebagai warisan dan dokumentasi makanan warisan mengikut Akta Warisan Kebangsaan 2005 dan memberi tumpuan kepada penyelidikan, dokumentasi dan penerbitan buku berkaitan dengan makanan warisan dan makanan hampir pupus.
“Jabatan Warisan Negara telah menerbitkan enam buku Makanan Warisan Negara untuk membantu kesinambungan makanan warisan serta menggalakkan generasi muda mempelajari pembuatan sajian makanan warisan itu,” jelas beliau.