Hidangan bufet di semua hotel dan rumah penginapan kini dibenarkan di Sabah tertakluk kepada SOP.
Sabah Kini Membenarkan Hidangan Bufet Di Semua Hotel Dan Rumah Penginapan. Hidangan bufet di semua hotel dan rumah penginapan di Sabah kini adalah dibenarkan tertakluk kepada pematuhan prosedur operasi standard (SOP).
Menurut Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri Datuk Masidi Manjun, pihak restoran boleh menerima pelanggan secara berkumpulan, mengikut kapasiti restoran masing-masing.
“Setiap premis restoran harus menyediakan MySejahtera, Sabah Trace atau buku catatan untuk merekod setiap pelanggan yang masuk, dan setiap pelanggan perlu menjalani imbasan suhu badan.
“Pelanggan harus menggunakan pelitup muka semasa mengambil makanan di kaunter hidangan, dan sarung tangan plastik serta cecair pembasmi kuman disediakan untuk kegunaan pelanggan selepas menggunakan sudu penghidang secara bergilir,” katanya sambil menambah bahawa pelanggan harus mengamalkan penjarakan fizikal pada setiap masa.
Semua pelanggan harus menggunakan pelitup muka
Selain itu, semua pelanggan juga harus menggunakan pelitup muka semasa mengambil makanan di kaunter hidangan, dan sarung tangan plastik atau cecair pembasmi kuman adalah disediakan untuk kegunaan pelanggan selepas menggunakan sudu penghidang secara bergilir.
Beliau juga turut berkata bahawa, ketika beratur di kaunter semua pelanggan harus mematuhi penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter di antara setiap pelanggan.
Demikian adalah penjelasan beliau dalam kenyataan berkaitan perkembangan semasa Covid-19 peringkat negeri Sabah.
Restoran atau kafe dalam premis juga dibenarkan untuk beroperasi
Menurut beliau lagi, restoran atau kafe dalam premis juga dibenarkan untuk beroperasi bagi semua perkhidmatan penuh termasuk dine in ala carte, room service, delivery dan served buffet.
“Restoran di hotel boleh menerima tetamu secara berkumpulan dengan mengamalkan penjarakan fizikal dan tertakluk kepada kapasiti sesebuah restoran itu.