Satu-Satunya Nasi Restoran Segera Kesukaan Rakyat Sarawak.
Craving Nasi Sugarbun? Wanita Ini Kongsi Resepi Nasi Kismis Sugarbun Yang Lazat. Siapa tidak mengenali restoran segera jenama Sarawak iaitu Sugarbun. Bagi yang pernah menjamu selera di sini, pasti anda akan teringat pada nasi kismis nya menjadi pujaan pelanggan sejak bertahun lama. Bukan sahaja ia diminati oleh golongan dewasa, bahkan kanak-kanak juga mampu menghabiskan hidangan nasi ini kerana rasanya yang harum dan lazat.
Baca sejarah restoran makanan segera Sugarbun di sini :
Tapi, jika Sugarbun jauh dari anda, malah sukar didapati terutamanya jika anda tidak berada di benua Sarawak, jangan risau. Kami menemui resepi nasi kismis Sugarbun yang wajib anda cuba. Dah siap nanti, boleh dihidangkan untuk jamuan seisi keluarga.
Seorang pengguna Facebook, Phinnie Ching, telah berkongsi resepi nasi kismis Sugarbun setelah mendapat permintaan ramai daripada netizen. Mari kita cuba buat sendiri nasi kismis ini mengikut resepi beliau.
Jom!
Bahan-Bahan
- 2 cawan beras
- Mentega Planta
- Sosej ayam
- Stok ayam pekat Maggi
- Serbuk kunyit
- Garam
- Gula
Cara Membuat
1. Panaskan kuali leper. Masukkan planta dan sosej yang telah dipotong halus.
2. Masukkan beras yang telah dibasuh dan goreng sebentar di dalam kuali selama 3 minit.
3. Masukkan beras yang telah digoreng bersama sosej tadi ke dalam periuk nasi.
4. Tambahkan air panas dengan nisbah 1 : 1. (1 cawan beras = 1 cawan air)
5. Masukkan 2 sudu besar stok ayam pekat.
6. Tambahkan 1 sudu teh serbuk kunyit. Sedikit serbuk kunyit memadai untuk mewarnakan satu periuk nasi. Ia juga pewarna semulajadi dan selamat dimakan.
7. Kemudian, masukkan sedikit planta beserta 1 sudu besar garam dan gula.
8. Tambahkan sedikit kismis jika anda suka. Tunggu hingga masak.
Siap!
Nota tambahan : Kuap balik nasi apabila telah masak bagi mengelakkan nasi melekat pada periuk.
Begitu rupanya resepi rahsia nasi Sugarbun selama ini ya. Mudah sahaja.
Kami juga telah berjaya mencipta semula resipi Nasi Sugarbun ini untuk anda. Boleh tonton video penuh resipi di sini :
Selamat mencuba!