Antara tumbuhan liar yang sangat popular di Sarawak!
Sedap Dimasak Bersama Belacan, Ketahui 5 Kebaikan ‘Midin‘ Sarawak. Midin adalah sejenis sayur-sayuran yang hanya terdapat di Sarawak. Ia juga dikenali sebagai paku midin.
Midin sangat popular di Sarawak kerana ia mempunyai rasa yang enak dan juga banyak kebaikan untuk kesihatan kita. Berikut adalah 5 kebaikan midin Sarawak:
1. Mengandungi banyak nutrien
Midin Sarawak mengandungi banyak nutrien seperti protein, serat, kalsium, vitamin A, vitamin B dan juga zat besi. Nutrien-nutrien ini sangat penting untuk kesihatan tubuh kita.
2. Menjaga kesihatan mata
Midin Sarawak kaya dengan vitamin A yang membantu menjaga kesihatan mata kita. Vitamin A juga membantu melindungi mata dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar UV.
3. Mengurangkan risiko kanser
Midin Sarawak mengandungi banyak antioksidan yang membantu mengurangkan risiko kanser. Antioksidan juga membantu melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.
4. Menjaga kesihatan tulang
Midin Sarawak mengandungi banyak kalsium yang membantu menjaga kesihatan tulang kita. Kalsium juga membantu mengurangkan risiko osteoporosis.
5. Membantu mengurangkan berat badan
Midin Sarawak mengandungi banyak serat yang membantu mengurangkan berat badan. Serat juga membantu melancarkan pencernaan dan mengurangkan risiko penyakit jantung.