Pelbagai hasil buah-buahkan yang dipasarkan
Ketahui 5 Jenis Buah Popular Di Pasar Tamu Sarawak. Di sini terdapat perkongsian maklumat tentang enam jenis buah yang popular di pasaran tamu Sarawak. Sebahagian besar buah-buahan yang ditanam di Sarawak juga ditanam di semenanjung. Hanya beberapa buah sahaja dalam kategori dibawah jarang ditemui di semenanjung tetapi masih wujud di Sarawak.
1. Terung Asam atau terung Iban
Buah ini mempunyai rasa masam. Selalunya digunakan dalam penyediaan gulai asam. Rasanya memang perghhh…memang mengeliurkan. Kalau dimasak pedas memang setaraf gulai asam pedas Melaka. Buah ini sangat mudah ditanam malah boleh dijadikan tanaman kontan, sama ada di rumah mahupun di kebun atau kampung.
2. Buah Engkalak
Buah ini bermusim, berwarna merah jambu atau ‘pink’. Namun, isinya berwarna putih susu dan mempunyai rasa berlemak. Rasanya lebih nikmat apabila dibubuh dengan kicap dan garam serta dihidangkan bersama nasi. Ia mudah didapati di pasar tamu di Sarawak.
3. Buah Embang
Buah mawang adalah nama lain bagi buah ini. Isinya berwarna kuning seperti buah kuini. Malah, kulitnya tebal dan sangat menyelerakan dan sedap. Pokok Embang banyak terdapat di kampung-kampung di tepi jalan atau berhampiran kubur,sebab itu pokok ini dikaitkan dengan cerita seram di kampung.
4. Buah Dabai
Disebabkan dijual dengan harga tinggi pada awal dan akhir musim, dabai mempunyai nilai komoditi yang tinggi. Sekarang pun dah ada gred untuk buah Dabai ini, ada yang bersaiz sekeping lima puluh sen. Dabai adalah buah kebanggaan Sarawak, mempunyai rasa yang enak, berlemak, pedas yang ditambah dengan kicap dan garam, memang mengalir air liur.
5. Buah Pelajo
Ramai yang tersalah anggap apabila melihat buah ini sebagai kacang atau kuaci. Ia adalah buah-buahan dan rasanya berminyak, bahkan pedas apabila digoreng. Pelajo goreng masin ini lebih sedap kalau dicampurkan dengan garam atau kicap.