Buah ini terkenal di Sabah, Sarawak dan juga Brunei
Seakan Buah Manggis Yang Hanya Ada Di Tanah Borneo, Ketahui Buah Kundung Atau Asam Arui Arui. Buah kundung merupakan satu-satunya buah yang hanya terdapat di Tanah Borneo. Ia mempunyai rasa yang unik, iaitu masam manis, dan getah yang melekat pada gigi anda.
Buah ini merupakan buah yang terkenal di Sabah, Sarawak, dan Brunei. Dikenali sebagai Asam Arui-arui atau juga dikenali sebagai Asam Aur Aur. Di Sarawak, ia lebih popular dengan nama buah Kundung atau Kendung.
Dan manakala di Indonesia, ia dikenali sebagai Asam Kandis atau Garcinia parvifolia.
Mengikut sumber rujukan, pokok Asam Arui-arui, yang serupa dengan pokok manggis, dapat mencapai ketinggian 10-20 meter dan mempunyai daun-daun yang padat.
Buahnya yang berwarna hijau semasa muda dan bertukar menjadi merah cerah atau merah keunguan apabila matang. Bentuk dalamnya pula macam buah manggis cuma bersaiz lebih kecil.
Isinya berwarna putih dan mempunyai rasa yang masam-manis serta berjus. Biasanya, isi buah ini boleh dimakan segar atau dijadikan jem. Kulit buah yang sudah masak boleh dijadikan asam untuk masakan setelah dikeringkan, seperti menggunakan asam keping.
Buah ini juga dipercayai dapat dijadikan ubat bagi merawat demam. Caranya, buah direndam dalam air suam-suam panas, kemudian air tersebut diminum. Rasanya sedap dan lebih enak berbanding asam keping.