Hidangan Bak Kut Teh cetus perdebatan di Parlimen
‘Makanan Warisan Harus Boleh Dimakan Oleh Semua Kaum’, Bak Kut Teh Cetus Debat Jadi Makanan Tradisi Malaysia. Bak Kut Teh adalah sup Cina yang lazat di Malaysia. Biasanya daging babi digunakan sebagai bahan utama untuk direbus dalam sup rempah dan herba.
Pertanyaan Jimmy Puah Wee Tse (PH-Tebrau) kepada Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) yang mengaitkan hidangan tradisi masyarakat Cina sebagai makanan tradisi rakyat Malaysia mencetuskan riuh di Dewan Rakyat.
Khairul memberitahu bahawa hidangan hanya boleh dianggap sebagai hidangan warisan jika dapat dimakan oleh semua kaum di Malaysia.
Beliau berkata demikian sebagai jawapan kepada soalan daripada Ahli Parlimen Langkawi Mohd Suhaimi yang mempertikaikan sama ada bak kut teh adalah hidangan warisan Malaysia.
Sebelum itu, Ahli Parlimen Tebrau Jimmy Puah telah meminta kerajaan mengiktiraf bak kut teh sebagai hidangan warisan kebangsaan untuk mencegah persepsi bahawa hidangan ini berasal dari luar Malaysia.
Beliau menekankan bahawa beliau telah menonton sebuah dokumentari yang mengatakan bahawa bak kut teh mungkin berasal dari Singapura, bukan dari Klang, Selangor.
Banyak yang menggemari hidangan ini, tetapi kontroversi mengenai asal-usulnya masih berterusan. Bak kut teh merupakan masakan berkuah yang terkenal dengan perasa bumbu rempah yang unik dan dihidangkan dengan daging babi atau ayam. Walau bagaimanapun, masakan ini tetap menjadi hidangan popular di kalangan orang Malaysia.
Menurut Khairul, jika bak kut teh dibuat dengan menggunakan ayam, ianya boleh dianggap sebagai hidangan warisan Malaysia kerana ia dapat menyatukan semua kaum di Malaysia.
Walaupun ada yang mengatakan bak kut teh berasal dari Singapura, tetapi ia masih menjadi hidangan popular di Malaysia dan dianggap sebagai sebahagian daripada kehidupan dan kebudayaan rakyat Malaysia.
Lihat video debat di bawah: