Buah ni kalau direbus lepastu letak garam sikit memangg perghh.
Boleh Memabukkan Apabila Dimakan Mentah, Kenali Buah Kepayang Yang Hanya Ditemui Di Asia Tenggara. Buah Kepayang atau juga dikenali sebagai buah keluak adalah spesis asli yang tumbuh di kawasan hutan paya bakau di Asia Tenggara (Malaysia, Indonesia, Papua New Guinea).
Mengandungi racun Hydrogen cyanide yang boleh memabukkan
Buah ini mengandungi racun Hydrogen cyanide yang boleh memabukkan apabila dimakan mentah. Tetapi anda jangan lah khuatir, kerana buah kepayang yang telah diproses dan dibersihkan ini sememangnya boleh dimakan tanpa ragu-ragu.
Racun buah kepayang boleh dibuang dengan proses penyediaan dan pembersihan yang betul dan teliti. Kerja ini tidak lain tidak bukan hanya mahir dilakukan oleh penduduk tempatan yang berpengalaman.
Walaupun proses penyediaan buah ini agak rumit dan memakan masa, namun hasilnya amat memuaskan kerana rasanya yang enak, rangup dan lemak masin. Selain rasanya yang sedap, buah ini kaya dengan Vitamin C, Ferum dan pelbagai mineral yang berkhasiat.
Di Sarawak, buah kepayang dinikmati dengan cara merebus dan menggaulnya dengan sedikit garam
Di Sarawak, buah kepayang lazimnya dijual dalam bentuk yang sudah dipotong nipis, dinikmati dengan cara merebus dan menggaulnya dengan sedikit garam sahaja.
Cara penyediaan begini adalah ringkas dan anda boleh merasa rasa asli buah ini. Di Semenanjung pula, ada yang memasak hirisan buah ini dengan cara menggorengnya dengan sedikit kunyit dan garam. Ada juga yang menumisnya dengan sambal ataupun dibuat lauk ayam.
Negara jiran kita, iaitu Indonesia juga menggunakan buah ini di dalam pelbagai masakan seperti nasi rawon, sambal rawon dan sebagainya. Ada juga di antara mereka menghasilkan buah ini sebagai minyak masak bebas kolesterol untuk menggantikan minyak kelapa sawit.
Namun begitu, buah ini jarang didapati kerana pokoknya yang semakin berkurang dek kerana hutan yang semakin ditebang. Memang benar lah peribahasa orang-orang dulu “Sayang sayang buah kepayang, dimakan mabuk dibuang sayang”. Jika pokok buah kepayang ini semakin berkurang, mungkin tidak sempat generasi muda dan yang akan datang untuk mengenali buah yang unik ini.