fbpx
Cerita Borneo

28 Hari Tanpa Kes, Kluster Jupiter Akhirnya Tamat

Hanya 9 kluster aktif tinggal

28 Hari Tanpa Kes, Kluster Jupiter Akhirnya Tamat. Dilaporkan kluster Jupiter secara rasminya telah berakhir setelah 28 hari tanpa kes.

Pengumuman tersebut diumumkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, dengan hanya 9 kluster yang tinggal di Sarawak.

28 Hari Tanpa Kes, Kluster Jupiter Akhirnya Tamat

Kluster Jupiter tercetus pada 13 Julai

JPBN Sarawak menyatakan bahawa Kluster Jupiter melibatkan tiga orang bukan warganegara Malaysia yang merupakan anak kapal di dalam kapal LNG Jupiter yang dikuarantin di laut di luar Pelabuhan Bintulu.

“Kes pertama (Kes # 580), yang merupakan kes indeks dari kluster Jupiter, dikesan pada 13 Julai di kapal LNG Jupiter sementara kes kedua (Kes # 585) dan ketiga (Kes # 586) dikesan semasa pemeriksaan aktif dilakukan di atas kapal pada 16 Julai,” kata JPBN Sarawak.

Menurut jawatankuasa, ujian rT-PCR mereka kembali positif untuk Covid-19 pada hari yang sama.

Dikatakan sebanyak 35 orang kenalan rapat, terdiri daripada 30 anak kapal dan 5 ejen syarikat perkapalan, diperiksa.

Dari jumlah tersebut, 3 dikesan positif dan hanya indeks yang menunjukkan tanda dan gejala Covid-19.

Dikatakan semua kes telah dirawat di Hospital Bintulu dan sudah pulih dan dibenarkan discaj dari hospital. Kes 3585 dan #586 discaj pada 1 Ogos manakala kes 580 discaj pada 5 Ogos.

Jumlah kes masih kekal 681 kes

9 kluster yang masih aktif ialah Kluster Syarikat Kejuruteraan (8 kes), Kluster Mambong (7 kes), Kluster Pusat Perubatan (3 kes), Kluster Pasar Stutong (7 kes), Kluster Jeti Kuching (2 kes), Kluster Sentosa (31 kes), Kluster PUI Melbourne (3 kes), Kluster Syarikat Pembinaan Kuching (2 kes), dan Kluster Pasar Satok (4 kes).

Jumlah kes masih kekal 681 kes dan tiada kes dilaporkan hari ini untuk hari keempat berturut-turut.

Sementara itu, tiada pemulihan yang direkodkan hari ini dan dengan kemudian, jumlah pemulihan tidak berubah pada 659 daripada keseluruhan kes.

JPBN Sarawak juga berkata 36 kes baru direkodkan hari ini untuk PUI sementara satu kes masih menunggu keputusan ujian makmal.

Lagi disini:

Sumber
The Borneo Post

Artikel Berkaitan

Back to top button