fbpx
Cerita Borneo

Harga Minyak Mentah Dunia Turun Lebih 30%, Penurunan Terburuk Sejak Tahun 1991

Penurunan mendadak harga minyak mentah mengejutkan pasaran dunia hari ini

Harga Minyak Mentah Dunia Turun Lebih 30%, Penurunan Terburuk Sejak 1991. Pasaran dunia hari ini dikejutkan dengan penurunan harga minyak mentah secara mendadak, lebih 30% sejak pasaran dibuka pagi tadi. Harga minyak mentah kini berada di bawah USD30 setong, berbanding USD42 semasa pasaran ditutup pada hari Jumaat yang lalu.

Penurunan secara mendadak ini dikatakan berkait dengan kegagalan OPEC dan juga Russia untuk mencapai kata sepakat dalam mengehadkan pengeluaran minyak. Penurunan yang berterusan pula dijangka akan memberi kesan yang mendalam pada ekonomi seluruh dunia secara amnya.

Harga Minyak Mentah Dunia Turun Lebih 30%, Penurunan Terburuk Sejak Tahun 1991
Harga Minyak Mentah Dunia Turun Lebih 30%, Penurunan Terburuk Sejak Tahun 1991

Menurut laporan dari The Star pula, Bursa Malaysia telah menggantung perdagangan saham proprietari (PDT) dan jualan pendek urusniaga harian (IDSS) bagi beberapa saham minyak dan gas untuk satu hari pagi ini, selepas harga terakhir sekuriti yang diluluskan turun lebih daripada 15% daripada harga rujukan.

Kaunter-kaunter yang terjejas termasuk DAYANG ENTERPRISE HOLDINGS BHD, Velesto Energy Bhd, HIBISCUS PETROLEUM BHD, BUMI ARMADA BHD, Serba Dinamik Holdings Bhd, Dialog Group Bhd, Coastal Contracts Bhd, Wah Seong Corp Bhd, dan MUHIBBAH ENGINEERING (M) BHD.

” Minyak mentah telah menjadi masalah yang lebih besar bagi pasaran daripada coronavirus, “kata Adam Crisafulli, pengasas Vital Knowledge, hari Ahad.
Harga minyak telah turun sejak wabak koronavirus menimbulkan kebimbangan mengenai kelembapan permintaan bagi minyak mentah.

Baca Lagi Artikel Lain :

Artikel Berkaitan

Back to top button