fbpx
Cerita Borneo

Kenali 4 Spesis Penyu Laut Yang Ada Di Malaysia

Kenali 4 Spesis Penyu Yang Ada Di Malaysia. Kita bernasib baik untuk menjadi tuan rumah kepada empat spesis penyu iaitu spesis Leatherback, Hawksbill, Olive dan Green. Reptilia laut ini yang gentle berenang jarak jauh dan hanya datang ke darat untuk sarang. Mereka terkenal dengan kepanjangan umur mereka di kalangan budaya tempatan. Namun, jumlah penyu laut di kebanyakan tempat telah menjunam dan beberapa populasi diancam kepupusan. Berikut adalah spesis-spesis penyu laut yang ada di Malaysia dan bagaimana kita boleh melindungi mereka daripada ancaman kepupusan.

Kenali 4 Spesis Penyu Laut Yang Ada Di Malaysia
Kenali 4 Spesis Penyu Laut Yang Ada Di Malaysia. Kredit: Giphy

Leatherback Turtles

Leatherback Turtles atau dikenali sebagai Penyu Belimbing, mudah dibezakan dengan cangkerangnya (shell), tidak seperti spesis penyu lain yang berkulit keras, dan dengan sirip depan yang panjang.

Kenali 4 Spesis Penyu Laut Yang Ada Di Malaysia
Penyu Belimbing. Kredit: Giphy

Penyu ini adalah penyu yang terbesar daripada spesis penyu lain dan merupakan reptilia moden yang keempat berat selepas tiga ekor spesis buaya. Penyu Belimbing paling besar direkodkan adalah seekor penyu belimbing jantan yang mencapai 256cm dan berat 916kg!

Perbandingan saiz penyu belimbing kepada manusia. Kredit: gycat

Penyu Belimbing adalah salah satu spesis yang paling banyak berimigrasi daripada semua spesis penyu laut. Selain itu, mereka juga boleh menyelam jauh lebih mendalam daripada spesis penyu lain. Penyelaman paling dalam yang pernah direkodkan untuk reptilia adalah daripada sebuah penyu belimbing, yang menyelam sedalam 1.230 meter.

Spesis penyu ini kini berada dalam tahap terancam di Malaysia. Rantau Abang, Terengganu pernah menjadi tempat bersarang untuk salah satu daripada tujuh populasi terbesar spesis leatherback di dunia tetapi populasi kini telah menurun sebanyak 99% sejak 1960-an!

Kredit: Giphy

Hawksbill Turtles

Hawksbill turtles, atau juga dikenali sebagai Penyu Karah atau Penyu Sisik, boleh ditemui di Sabah, Melaka, Johor dan Terengganu. Populasi yang paling besar adalah di Turtle Islands, Sabah, dengan purata 500 – 600 sarang setiap musim manakala Melaka mempunyai populasi kedua terbesar dengan 200 – 300 sarang setiap musim.

Kenali 4 Spesis Penyu Laut Yang Ada Di Malaysia
Penyu ini dinamakan ‘Hawksbill’ turtle sebab paruh mereka yang hampir-hampir sama dengan burung pemangsa. Kredit: Giphy

Disebabkan kemahuan manusia untuk perhiasan yang cantik, penyu karah kini terancam. Cangkerang mereka yang tipis, fleksibel dan berwarna dengan corak yang rumit adalah satu-satunya sumber ‘cangkerang kura-kura’ komersil.

Kenali 4 Spesis Penyu Laut Yang Ada Di Malaysia
Rehat nya lok. Kredit: Giphy

Olive Turtles

Penyu ini, atau juga dikenali sebagai Penyu Lipas, adalah spesis paling kecil daripada spesis-spesis penyu yang ada di Malaysia.

Penyu yang kerap berimigrasi ini selalu mengembara beribu-ribu kilometer antara tempat makan dan bersarang. Tidak banyak diketahui tentang penyu lipas di Malaysia.

Tempat bersarang penyu lipas ialah di Pulau Pinang, Pahang dan Terengganu. Namun, bilangan penyu lipas yang mendarat untuk bertelur di pantai-pantai Malaysia semakin kurang dan juga diancam kepupusan.

Tidak banyak diketahui tentang penyu lipas di Malaysia. Kredit: FBA

Green Turtles

Penyu ini juga dikenali sebagai Penyu Agar dan bersarang di paintai-pantai berpasir di Sabah, Sarawak, Terengganu, Pahang, Johor dan Perak.

Ia adalah spesies penyu yang paling banyak di Malaysia tetapi malangnya, ia juga diancam kepupusan.

Penyu Agar dinamakan ‘Green’ Turtle sempena lemak yang berwarna hijau yang dijumpai dibawah karapasnya. Kredit: Giphy

Ancaman Kepupusan

Spesis-spesis penyu yang disenaraikan serta spesis penyu lain di seluruh dunia, dilindungi daripada dieksploitasi di kebanyakan negara.

Ia adalah satu kesalahan untuk mengutip, membahayakan atau membunuh penyu. Selain itu, banyak negara memiliki undang-undang dan ordinan bagi melindungi kawasan pembiakan.

Walau bagaimanapun, spesis penyu masih berada dalam bahaya disebabkan beberapa tindakan manusia. Selain faktok pencemaran, penyu dan telurnya juga diburu sebagai makanan. Kebanyakan penyu juga mati terperangkap di dalam jaring nelayan. Pembangunan berdekatan pensisiran pantai juga menyebabkan kemusnahan habitan ekoran musnahnya pantai pembiakkan.

Seekor penyu yang sudah mati masih kusut dalam jaring nelayan. Kredit: PETA

Jadi, Apa Yang Kita Boleh Buat Untuk Melindungi Penyu?

  • Mengurangkan serpihan marin yang boleh dikelilingi atau secara tidak sengaja dimakan oleh penyu laut.
  • Mengambil bahagian dalam pembersihan pantai dan mengurangkan penggunaan plastik untuk memastikan pantai dan lautan kita bersih. Sampah di lautan boleh membahayakan penyu laut dan haiwan marin lain yang tinggal di sana.
  • Membawa botol air dan beg membeli-belah yang boleh digunakan semula. Berhenti daripada melepaskan belon, mereka mungkin akan berakhir di lautan di mana penyu laut dapat menyalahkan mereka untuk mangsa dan memakannya.
Penyu laut boleh silapkan beg plastik untuk obor-obor, seperti ini. Kredit: NOAA Fisheries
  • Pastikan pantai bersarang menjadi gelap dan selamat untuk penyu laut. Matikan, perisai, atau mengalihkan lampu kelihatan dari pantai. Lampu menyoroti penyu laut dan menghalang penyu betina yang hendak bersarang daripada datang ke pantai untuk bertelur.
  • Jangan mengganggu penyu yang tengah bersarang. Sekiranya anda berminat untuk melihat, anda boleh mengikut rombongan sea turtle watch yang teratur serta yang tahu bagaimana melihat penyu bersarang dengan selamat.
  • Simpankan peralatan pantai rekreasi seperti kerusi, payung, perahu pada waktu malam supaya penyu laut yang mendarat untuk bersarang tidak berpusing balik ke laut.
  • Isi lubang dan robohkan sandcastles sebelum anda meninggalkan pantai. Mereka boleh menjadi halangan bagi penyu bersarang atau anak-anak penyu yang baru menetas.

Sekiranya anda terjumpa seekor penyu yang sakit atau cedera, jangan cuba untuk menyelamatkan penyu itu sendiri untuk mengelak risiko lagi mencedarakan penyu tersebut. Sebaliknya, hubungi organisasi pemuliharaan penyu tempatan anda seperti Sarawak Forestry Corporation.

Kredit: Giphy

Artikel Berkaitan

Back to top button