fbpx
Cerita Borneo

Lengkung Berjaya Diratakan, COVID-19 Belum Sah Berakhir

Malaysia Kini Berada Dalam Fasa Pemulihan

Lengkung Berjaya Diratakan, COVID-19 Belum Sah Berakhir. Terkini, DG Dr. Noor Hisham menyatakan Malaysia kini berada dalam fasa pemulihan semasa sidang media mengumumkan kemas kini kes COVID-19. Menurut beliau, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah menyaksikan kejayaan meratakan puncak jangkitan.

Lengkung Berjaya Diratakan, COVID-19 Belum Sah Berakhir
Lengkung Berjaya Diratakan, COVID-19 Belum Sah Berakhir

Fasa Puncak kini diganti oleh Fasa Pemulihan

Selain mengingatkan rakyat Malaysia untuk mematuhi PKP yang dikuatkuasakan seluruh negara sejak 18 Mac yang lalu, beliau mengatakan bahawa kedua-dua fasa satu dan dua PKP terbukti berjaya meratakan puncak jangkitan sekitar 3 April. Pada tarikh tersebut, Malaysia mencatatkan 217 jangkitan Covid-19 baharu, yang kedua tertinggi sejak penyakit ini pertama kali dikesan secara tempatan. Rekod untuk kes paling banyak banyak dalam satu hari adalah pada 26 Mac, dengan 235 kes direkodkan.

Menurut beliau, mereka menjangkakan puncak pada 14 April dengan ramalannya 6,300 kes namun mereka tidak melihat puncaknya. Ini turut menjadi bukti bahawa PKP fasa satu dan dua telah berjaya meratakan puncaknya.

“Kami sedar sekarang kita berada di fasa pemulihan, bukan fasa puncak. Oleh itu, kami berharap dapat meneruskan momentum dan memastikan kami dapat mengawal kes dan mengurangkan kes dari semasa ke semasa, ” kata beliau.

Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) sebelum ini meramalkan bahawa kes Covid-19 Malaysia akan mulai puncak pada pertengahan bulan ini, yang disuarakan oleh kumpulan JPMorgan’s Asia-Pacific Equity Research dalam sebuah laporan baru-baru ini.

Di rantau ini, Singapura telah mengalami peningkatan mendadak dalam kes Covid-19 baru-baru ini, dengan jangkitan baru meningkat dua kali ganda setiap satu dan dua hari, walaupun ini nampaknya telah meningkat pada masa ini.

Dr Noor Hisham kemudian mengingatkan bahawa ia tidak mustahil sekiranya negara mempunyai peningkatan yang mendadak menurut ramalan sebelum ini sekiranya warganegara Malaysia tidak berhati-hati.

“Walaupun begitu, tidak mustahil (bagi kita) mengalami lonjakan eksponensial jika kita mulai mengambil situasi ini sambil lewa. Oleh itu, penting bagi kita untuk memastikan bahawa kita terus mengikuti apa yang telah kita lakukan pada fasa satu, kedua dan sekarang ketiga PKP. Kita akan pasti melihat tanda kejayaan PKP,” tambah beliau.

Malaysia belum bersedia tarik balik PKP | Astro Awani
Walaupun PKP fasa pertama, kedua dan ketiga telah melihat perubahan atas jumlah kes COVID-19, DG Dr. Noor Hisham berkata kita semua masih perlu berhati-hati dan mematuhi PKP yang akan dilanjutkan sehingga 12 Mei. Kredit: Astro Awani

Artikel Berkaitan

Back to top button