fbpx
Cerita Borneo

Malaysia Diiktiraf Sebagai Antara Negara Paling Berjaya Dalam Menangani COVID-19

Pengumuman Oleh Perdana Menteri

Malaysia Diiktiraf Sebagai Antara Negara Paling Berjaya Dalam Menangani COVID-19. Malaysia telah diiktiraf sebagai salah satu negara paling berjaya di dunia dalam menangani dan mengawal wabak Covid-19.

Perkara ini dikata oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika memberi ucapan kepada kira-kira 250 kakitangan Jabatan Perdana Menteri di perhimpunan mereka selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini.

Malaysia Diiktiraf Sebagai Antara Negara Paling Berjaya Dalam Menangani COVID-19
Malaysia Diiktiraf Sebagai Antara Negara Paling Berjaya Dalam Menangani COVID-19

Usaha Atas Kerjasama Kerajaan Dan Masyarakat Malaysia

Beliau berkata kejayaan ini adalah atas usaha kerjasama antara kerajaan dan warga Malaysia.

“Kami bersyukur kerana Malaysia telah berjaya melalui masa yang sangat sukar dalam menangani Covid-19 yang melanda dunia, termasuk Malaysia. Semua ini adalah kerana usaha luar biasa yang telah kita lakukan, baik di tingkat kerajaan mahupun di peringkat akar umbi, menanganinya dengan bijak, tegas dan keberanian untuk membuat keputusan yang cepat dan tepat untuk mencegak wabak merebak,” katanya lagi.

Beliau bertambah lagi kerajaan tidak pernah meremehkan masalah yang berkaitan dengan kesejahteraan rakyat walaupun Malaysia tidak mempunyai pengalaman menangani wabak tersebut selama lebih dari 60 tahun.

Terima Kasih Kepada Petugas Barisan Hadapan

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada penjawat awam dan petugas barisan hadapan, termasuk doktor, jururawat, angkatan bersenjata, polis, Majlis Keselamatan Nasional, Badan Pengurusan Bencana Nasional (NADMA) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat, atas usaha mereka menangani wabak ini.

Malaysia Diiktiraf Sebagai Antara Negara Paling Berjaya Dalam Menangani COVID-19
Kredit: The Malaysian Reserve

Malaysia kini berada di tahap Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang memberi banyak peluang untuk kehidupan kembali seperti biasa.

“Fasa pemulihan yang sedang kita lalui lebih mencabar. Ini adalah satu tahap lagi yang harus kita perhatikan dengan teliti. Walaupun, (masalah) Covid-19 tidak dapat diselesaikan sehingga vaksin ditemukan, kita harus bergerak maju, mungkin lebih daripada negara lain yang terkena wabak ini,” ujarnya lagi.

Setakat ini, jumlah kes terkumpul yang dicatatkan di Malaysia adalah 8,663 dengan 121 kematian dan hanya 77 kes aktif.

Ini berita baik, gais. Teruskan usaha dan bekerjasama untuk mencapai 0 kes! Kita mampu membuatnya, dan pastikan anda ikut SOP dengan ketat agar kita boleh sama-sama menangani Covid-19!

Lagi disini:

Sumber
The Borneo Post

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close