fbpx
Cerita Borneo

Pandemik Mungkin Takkan Hilang Sepenuhnya, Bersiap Sedia Untuk Hidup Dengannya

Realiti ini didedahkan oleh WHO

Pandemik Mungkin Takkan Hilang Sepenuhnya, Bersiap Sedia Untuk Hidup Dengannya. Sementara seluruh dunia bertunggu-tunggu perkembangan terbaharu vaksin yang dicari oleh pakar perubatan dan farma sebagai penawar virus, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mendedahkan sebuah realiti yang kita semua terpaksa terima — kita bakal akan menghadapi realiti hidup bersampingan Covid-19, seperti dengan HIV selama ini.

Pandemik Mungkin Takkan Hilang Sepenuhnya, Bersiap Sedia Untuk Hidup Dengannya
Pandemik Mungkin Takkan Hilang Sepenuhnya, Bersiap Sedia Untuk Hidup Dengannya

Dari pandemik ke endemik

Menurut pakar kecemasan WHO, Dr. Mike Ryan melalui sebuah taklimat dalam talian WHO terkini, virus yang telah merebak ke seluruh dunia ini yang telah digelar sebagai pandemik kemungkinan besar akan menjadi endemik. Untuk pengetahuan anda, ini adalah perbezaan pandemik, endemik dan epidemik:

Dr. Mike berkata,

“Ia penting untuk meletakkan perkara ini di atas meja — virus ini mungkin akan menjadi virus endemik lain di masyarakat kita, dan virus ini mungkin tidak akan hilang. Saya rasa ia penting untuk bersikap realistik dan saya rasa apa-apa tarikh tidak dapat diramalkan. Penyakit ini boleh menjadi masalah yang berlarutan, atau mungkin tidak.”

Namun, beliau mengatakan dunia memiliki kendali atas bagaimana ia mengatasi penyakit ini, namun ini memerlukan “usaha besar-besaran” walaupun vaksin dijumpai – prospek yang digambarkannya sebagai “moon shot.”

Lebih dari 100 vaksin berpotensi sedang dikembangkan, termasuk beberapa yang tengah menjalani ujian klinikal, tetapi para ahli telah underscored kesulitan mencari vaksin yang berkesan terhadap Covid-19.

Ryan menyatakan bahawa penyakit lain yang sudah mempunyai vaksin masih belum dibasmikan, seperti penyakit measles.

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus menambah:

“Lintasan ada di tangan kita, dan itu adalah urusan semua orang, dan kita semua harus menyumbang untuk menghentikan wabak ini.”

Memerlukan kerjasama seluruh dunia

Dr. Mike berkata lagi ‘pengendalian virus’ sangat penting agar menurunkan penilaian risiko, yang menurutnya tetap tinggi pada peringkat ‘nasional, regional dan global.’

Kerajaan di seluruh dunia sedang bergelut dengan persoalan bagaimana membuka kembali ekonomi mereka sementara membendung virus, yang telah menjangkiti hampir 4.3 juta orang di seluruh dunia dan menyebabkan lebih dari 291,000 kematian.

Kesatuan Eropah mendorong pada hari Rabu untuk membuka semula sempadan secara beransur-ansur di block yang telah ditutup akibat pandemik, dengan mengatakan bahawa ia belum terlambat untuk menyelamatkan beberapa musim pelancongan musim panas sambil menjaga keselamatan orang.

Tetapi pakar kesihatan awam mengatakan perlu berhati-hati untuk mengelakkan outbreak baru. Tambahan pula, Dr. Mike berkata membuka sempadan darat kurang berisiko daripada meringankan perjalanan udara, yang merupakan “cabaran yang berbeza”.

“Kita harus mengamalkan pemikiran bahawa ia memerlukan masa yang lama untuk keluar daripada pandemik ini,” ujar epidemiologis WHO, Maria van Kerkhove, semasa taklimat tersebut.

Apakah pendapat anda mengenai ramalan ini? Adakah anda bersedia hidup bersampingan dengan virus ini? Kongsi pendapat anda di ruang komen dan jangan lupa share artikel ini.

Sarawak ini mempunyai aplikasi sendiri untuk mengesan Covid-19. Baca selanjutnya di bawah:

Malaysia dipuji oleh pakar bedah gigi antarabangsa ini kerana keberkesanan Malaysia dalam mengandungi virus. Selanjutnya dalam artikel ini:

Artikel Berkaitan

Back to top button