fbpx
Cerita Borneo

TERKINI: Sarawak Lapor Tiga Kes Positif Baharu, Kontak Rapat Kes Pelajar IPT Yang Positif

Kes Baharu Menjadikan Jumlah Keseluruhan Kes Di Sarawak 560 Kes

TERKINI: Sarawak Lapor Tiga Kes Positif Baharu, Kontak Rapat Kes Pelajar IPT Yang Positif. Menurut pengumuman dari Jabatan Bencana Negeri Sarawak (JPBN), tiga kes baharu ini dikesan dari Bintulu.

Dilaporkan mereka adalah ahli keluarga yang mempunyai hubungan langsung dengan pelajar dari sebuah institusi pengajian tinggi di Mukah yang didapati positif virus itu minggu lalu.

TERKINI: Sarawak Lapor Tiga Kes Positif Baharu
TERKINI: Sarawak Lapor Tiga Kes Positif Baharu

Pelajar Terbabit Disahkan Positif Pada 14 Jun

Menurut laporan, pelajar tersebut disahkan positif pada 14 Jun, berikutan arahan dari JPBN untuk menyaringkan semua pelajar institusi pengajian tinggi yang kembali ke kampung halaman masing-masing. Ia juga didapati pelajar tersebut menerima kunjungan dari beberapa saudara semasa Hari Raya bulan lalu.

Usaha sedang dilakukan oleh Pejabat Kesihatan Bintulu untuk mencari semua kontak dekat siswa itu sementara sumber jangkitannya sedang disiasat.

Susulan pengesanan ini, daerah Bintulu diturunkan ke zon kuning, dan kini berada dalam peringkat yang sama dengan Kuching, Samarahan dan Simunjan. Sementara itu, 36 daerah di Sarawak masih kekal sebagai zon hijau.

534 Kes Telah Pulih Dan Discaj

JPBN bertambah tiada kes pemulihan dan discaj dilaporkan hari ini, menjadikan jumlah kes pemulihan dan discaj 534 kes. Hanya 9 kes aktif sedang menerima rawatan di hospital iaitu 5 kes di Hospital Umum Sarawak dan 4 kes di Hospital Bintulu.

Sementara itu, 195 kes PUI dilaporkan hari ini manakala 14 kes masih menunggu ujian makmal.

Baca lagi disini:

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close