fbpx
Cerita Borneo

Warga Malaysia Yang Bekerja Di Singapura Berisiko Dibuang Kerja

Majikan mencari pelbagai alasan untuk membuang pekerja warga Malaysia

Warga Malaysia Yang Bekerja Di Singapura Berisiko Dibuang Kerja. Terkini dilaporkan warga Malaysia bekerja di Singapura berisiko dibuang kerja oleh majikan mereka. Difahamkan pekerja warga Malaysia yang memilih untuk tinggal di Singapura semasa PKP kini hidup dalam ketakutan kerana terdapat majikan yang mencari alasan untuk menghentikan pekerjaan mereka.

Warga Malaysia Yang Bekerja Di Singapura Berisiko Dibuang Kerja
Warga Malaysia Yang Bekerja Di Singapura Berisiko Dibuang Kerja

Alasan yang kurang munasabah

Antara alasan yang dikatakan yang menjadi punca pekerja dibuang kerja adalah tidak memakai topeng muka, berkeliaran atau berkumpul di sekitar asrama mereka dan tidak mengamalkan penjagaan jarak sosial.

Ini menyebabkan beberapa orang percaya bahawa majikan mereka hanya mencari alasan untuk memberhentikan mereka tanpa membayar pampasan yang mencukupi semasa perintah berkurung Singapura yang dikenali sebagai ‘pemutus litar‘ – yang telah dilanjutkan sehingga 1 Jun.

Mereka yang didapati tidak mematuhi ‘pemutus litar’, termasuk tidak memakai topeng muka atau mengamalkan penjagaan jarak sosial akan dikenakan denda S$300 (RM900) dan pekerja bukan warganegara kemungkinan besar dibatalkan pas pekerjaan mereka.

Warga Malaysia Yang Bekerja Di Singapura Berisiko Dibuang Kerja
Pemutus Litar (perintah berkurung yang dilaksanakan di Singapura) dilanjutkan sehingga 1 Jun. Kredit: South China Morning Post

Disuruh menyerahkan surat peletakan jawatan

Seorang rakyat Malaysia, yang bekerja di sebuah syarikat keselematan Singapura dan hanya ingin dikenali sebagai Teo, mengatakan bahawa beliau diarahkan oleh majikannya untuk menyerahkan surat peletakan jawatannya kerana terlambat turun kerja. Teo mengakui kesalahannya kerana lambat turun ke kerja, namun merasakan hukuman tersebut terlalu berat.

“Saya rasa masa sekarang memang susah kerana syarikat mempunyai banyak pekerja tetapi mereka tidak mendapat banyak kontrak lagi, mungkin itulah sebabnya mereka menyuruh saya berhenti kerja. Pada masa ini, saya menjalankan notis tender selama satu bulan dan telah membuat persiapan yang diperlukan untuk kembali ke Malaysia,” kata beliau lagi sambil menambah harapan beliau untuk kembali ke Singapura setelah situasi sudah redah.

Warga Malaysia Yang Bekerja Di Singapura Berisiko Dibuang Kerja
Pekerja asing berisiko dibuang kerja

Seorang lagi warga Malaysia yang hanya dikenali sebagai Sam, mengatakan beliau diberhentikan kerana tidak memakai topeng muka beberapa hari yang lalu.

“Saya telah bekerja dengan syarikat ini selama bertahun-tahun. Tetapi apabila majikan saya melihat saya tanpa topeng muka, mereka memutuskan untuk memberhentikan saya dan meminta saya mengemas beg saya dan kembali ke Malaysia. Mereka enggan mendengarkan penjelasan saya,”k atanya, sambil menambah bahawa dia merancang untuk kembali ke Johor tidak lama lagi.

Anwar, juga seorang warga Malaysia, mengatakan bahawa dia juga diberhentikan akibat berbual dengan rakan-rakannya di luar asrama mereka tanpa topeng.

“Saya hanya bersembang dengan rakan-rakan saya selama beberapa minit, tiba-tiba saya ditangkap oleh majikan kerana tidak menggunakan topeng muka dan diberitahu bahawa saya dipecat,” katanya, sambil menambah bahawa majikannya hanya boleh mendenda atau memberinya surat amaran dan bukannya memecatnya.

Cara penyelesaian yang tidak beretika

Menurut Presiden Johor Indian Business Association, beliau berkata ini bukan cara untuk memberhentikan pekerja.

“Saya tahu semua orang terjejas, terutama perniagaan akibat perintah berkurung tetapi majikan Singapura harus menunjukkan sikap empati ketika berurusan dengan pekerja mereka dan bukannya mencari alasan untuk memberhentikan mereka,” kata beliau.

Mengenai isu terbabit, beliau berharap agar pemerintah Singapura menghentikan amalan tersebut dan mengambil tindakan terhadap syarikat sedemikian. Semoga warga Malaysia yang menghadapi isu ini dipermudahkan urusan dan majikan mereka menunjukkan empati sikit terhadap mereka!

Animated GIF
Kredit: Giphy

Artikel Berkaitan

Back to top button