fbpx
Cerita Borneo

Wanita Ini Undang Kecaman Netizen Kerana Cemburu Dengan Bantuan B40

Adakah ini adil atau tidak?

Wanita Ini Undang Kecaman Netizen Kerana Cemburu Dengan Bantuan B40. Beberapa hari lepas, seorang pengguna Facebook memuat naik satu status yang mencetus kemarahan segenap lapisan masyarakat. Menurut status itu, pengguna Facebook tersebut menyatakan kos sara hidup golongan M40 dan T20 lebih besar dan patut diberi bantuan lebih. Kenyataan tersebut, bersama dengan penjelasan selanjutnya, turut menerima kecaman hebat dari netizen lain.

Wanita Ini Undang Kecaman Netizen Kerana Cemburu Dengan Bantuan B40
Wanita Ini Undang Kecaman Netizen Kerana Cemburu Dengan Bantuan B40. Kredit: Giphy

Kos sara hidup M40 dan T20 lebih tinggi dan perlu bantuan melebihi B40

Menurut status tersebut, pengguna itu menjelaskan golongan M40 dan T20 lebih beban dari segi kewangan dan mereka hanya diberi pilihan untuk menangguhkan pinjaman rumah dan sewa, serta bantuan tunai yang lebih rendah.

Kemudian, pengguna tersebut break down kos sara hidup golongan B40, M40, dan T20 (M40 dan T20 dipersamakan).

Wanita Ini Undang Kecaman Netizen Kerana Cemburu Dengan Bantuan B40
Pengguna tersebut meringkaskan kos ‘keperluan’ golongan B40.
Keterangan kos ‘keperluan’ golongan M40 dan T20.

Sebelum lanjut, ini adalah definisi B40, M40 dan T20

Bagi mereka yang belum familiar dengan istilah ini, angka-angka tersebut merupakan klasifikasi pendapatan isi rumah di Malaysia. Ia merupakan definisi yang lebih spesifik untuk istilah upper-class, middle-class dan lower-class.

Wanita Ini Undang Kecaman Netizen Kerana Cemburu Dengan Bantuan B40
Ambang pendapatan seisi rumah. Kredit: The Rakyat Post

Golongan B40 terasa terhina, manakala golongan M40 dan T20 berasa ringkasan dinyatakan sangat melampaui

Sejurus perempuan tersebut (original poster) memuat naik status itu, banyak pengguna Facebook lain mengecam dan mengatakan ringkasan mengenai kos sara hidup yang dinyatakan adalah salah. Malah, kebanyakkan daripada mereka membetulkan perempuan tersebut dengan mengatakan kos sara hidup yang dinyatakan olehnya untuk golongan M40 dan T20 adalah kemahuan, bukan keperluan. Antaranya ialah:

Understandably, pengguna Facebook yang berada dalam golongan B40 rasa terhina seakan perempuan tersebut memandang rendah mereka yang ‘tidak mampu.’ Ada yang juga berkata mereka mampu tetapi berpilih untuk hidup sederhana untuk kemudahan masing-masing. Antaranya adalah:

Wanita Ini Undang Kecaman Netizen Kerana Cemburu Dengan Bantuan B40

Malah, golongan M40 dan T20 juga masuk campur dengan mengatakan kos perbelanjaan mereka sebulan. Antaranya adalah:

Ada juga pengguna Facebook lain yang menasihati perempuan tersebut untuk menghentikan langganan lain untuk berfokus kepada keperluan asas sahaja buat sementara waktu.

Kemahuan yang berbeza, tetapi keperluan asas yang sama

Alamak… kan percuma dia kena kecam. Berani post, berani tanggung. Sepanjang tempoh PKP ini. tiada siapa yang hidup senang, mahupun B40 atau M40. Ia berdasarkan keutamaan dan yang mana patut diperbelanjakan. Masing-masing mempunyai cabaran masa ini dan diharapkan bantuan yang dihulurkan akan dimanfaatkan dengan bagus.

Apakah pendapat anda mengenai ringkasan kos sara hidup perempuan tersebut? Komen dan jangan lupa share!

Artikel Berkaitan

Back to top button